Amasya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirleri Odası Gümüşhacıköy İlçe Temsilcisi Eren Altunay, son günlerde vergi mükelleflerini ve mükellef olmayan şahısları da ilgilendiren vergi mevzuatında yapılan değişiklikler ve düzenlemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Altunay, bu değişikliklerin vergi mükellefleri için büyük önem taşıdığını belirterek, dikkat edilmesi gereken hususları belirli başlıklar altında açıkladı.
7 Bin TL’yi Aşan Tahsilat ve Ödemelerde Banka ve Benzeri Aracı Kurumlar Zorunluluğu
24 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 459 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği’ne göre, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ve vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları 7 bin lirayı aşan her türlü mal teslimi veya hizmet ifasının tahsilat ve ödemelerinin banka ve benzeri aracı finansal kurumlar aracılığıyla ödenmesi zorunlu hale getirilmişti.
18 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 572 Sıra No.lu VUK Tebliği’ne göre ise, 18 Ekim 2024 tarihinden itibaren mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler hariç olmak üzere, vergi mükellefi olanlara yapacakları 7 bin lirayı aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini banka ve benzeri aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapmaları zorunlu kılınmıştır. Tapu Sicil Müdürlüklerinde, noterlerde gerçekleştirilen satışlar ile sebze halleri ve ticaret borsalarında gerçekleşen alım-satım bedelleri bu zorunluluk dışındadır. Bu zorunluluğa uymayanlara her bir işlem için özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. İşleme konu tutarın %10’u aşağıdaki tabloda belirtilen tutarlardan büyükse bu tutar uygulanacaktır.
Kiralara Bankadan Ödeme Zorunluluğu
17 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 328 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile konut ve işyeri kira bedellerinin tutarına bakılmaksızın tamamının banka ve benzeri aracı finansal kurumlar aracılığıyla ödenmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu zorunluluğa uymayanlara her bir işlem için özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. İşleme konu tutarın %10’u aşağıdaki tabloda belirtilen tutarlardan büyükse bu tutar uygulanacaktır.
Fiş ve Fatura Düzenlenmemesi ve Alınmaması Halinde Uygulanacak Usulsüzlük Cezaları
Fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi ve yolcu taşıma biletlerini almayanlara her bir belge için 5.000 Türk lirası, vermeyenlere ise her bir belge için birincide 10.000, ikincide 20.000, üçüncüde 30.000, dördüncüde 40.000, beşincide 50.000, altıncı ve sonrasında 100.000 Türk lirası özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Özel Usulsüzlük Cezaları Tablosu
Mükellef Türü Ceza Tutarı
Birinci sınıf tüccarlar-serbest meslek erbabına 20.000,00 TL
İkinci sınıf tüccar, defter tutan çiftçi, basit usul 10.000,00 TL
Yukarıdakilerin dışında kalanlar (şahıslar) 5.000,00 TL
Eren Altunay, bu düzenlemelere uyulmasının hem mükellefler hem de işletmeler için büyük önem taşıdığını belirterek, vergi borcu olan mükelleflerin borçlarını ödemesi veya yapılandırma yapması gerektiğini, aksi takdirde e-haciz ile karşı karşıya kalabileceklerini hatırlattı. Altunay, “Bu hususlara dikkat edilmesi, hem mükelleflerimizin hem de işletmelerimizin geleceği açısından büyük önem taşıyor,” dedi.